Київський патріархат проситиме владу України перенести День захисників і захисниць з 14 на 1 жовтня

У ПЦУ київського патріархату заявили, що проситимуть державні органи ухвалити рішення про перенесення Дня захисників і захисниць України з 14 жовтня на 1 жовтня. Про це розповідає "Радіо Свобода", посилаючись на слова митрополита Переяславського і Вишневського Олександра (Драбинка).
Чому ПЦУ проситиме про перенесення державного свята
Помісна церква України на Архієрейському соборі затвердила перехід на новоюліанський календар. У зв'язку з цим частина релігійних свят відтепер відзначатиметься в інші дні. Деякі з них, наприклад День Покрови пресвятої Богородиці та День хрещення Київської Русі пов'язані з державними святами: Днем захисників і захисниць України та Днем Української Державності відповідно.

Моя була ініціатива звернутися до органів державної влади відповідних, у чиїй компетенції це перебуває, про врегулювання цього питання, згідно з церковним календарем за новим стилем, як ми його називаємо, відповідно тих свят, які до нього прив’язані. А це Покрова і День Державності. Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які збігаються з церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня – воно і так уже було оголошене державою вихідним днем, – зазначив митрополит Олександр.

Зараз 14 жовтня в Україні святкують День захисників і захисниць України, він є державним святом та вихідним днем. Однак це свято історично пов'язане з Днем Покрови пресвятої Богородиці. Церковне свято за новим стилем календаря відтепер відзначатиметься 1 жовтня. Та ж ситуація і з Днем Української Державності 28 липня, яке також є державним (але не вихідним), адже його поява пов'язана із релігійною подією – хрещенням Київської Русі-України.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment